Aktualności

Jaka dieta w stwardnieniu rozsianym?

Czy wiecie, że zdrowe odżywianie może łagodzić różne dolegliwości towarzyszące SM oraz wspomagać leczenie farmakologiczne?

Przede wszystkim urozmaicona oraz oparta na produktach naturalnych, świeżych, sezonowych i jak najmniej przetworzonych. Powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ze szczególnym uwzględnieniem substancji przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Podstawą powinny być produkty roślinne.

Dieta w SM powinna obfitować w:

  • Kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i mają działanie przeciwzapalne.
W kwasy omega-3 bogate są: makrela, łosoś atlantycki, śledź, sardynka, owoce morza, oleje roślinne, orzechy włoskie, siemię lniane.
  • Witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
W witaminy z grupy B bogate są: chude mięso, jaja, brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, papryka, szpinak, banany, rośliny strączkowe, ziemniaki, kasza gryczana, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste.
  • Witaminy C i E, które mają działanie antyoksydacyjne.
W witaminę C bogate są: brukselka, jarmuż, papryka, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa, czarne porzeczki, kiwi. W witaminę E bogate są: natka pietruszki, papryka, kapusta, jagody, awokado, migdały, orzechy laskowe i włoskie, pestki dyni, oleje roślinne.
  • Polifenole i karotenoidy, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Związki te to naturalne barwniki występujące w warzywach i owocach, zielonej herbacie, nasionach i przyprawach. 

Źródła: Dieta w stwardnieniu rozsianym. Medycyna Praktyczna; Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia

Partnerzy kampanii

Organizator